Patricija Gilytė

Tarpdisciplininio meno kūrėja

Biografija

1991-1996 m. Vilniaus Dailės Akademija, Kauno Dailės Institutas, keramikos ir stiklo katedra; 1995 m. bakalauro, 2000 m. menų magistro laipsnis.

1997-2004 m. Miuncheno Vaizduojamųjų Menų Akademija, Prof. Norbert Prangenberg (keramika),
Prof. Nikolaus Gerhart (skulptūra) klasės. Diplomas 2005 m.

Kūrybos moto

Izoliuotas, aiškiai apibrėžtas vaizdinys mano kūryboje gana retai sutinkamas. Dažniausiai mano dėmesys krypsta į vaizdinių ar vaizdų seką, į procesiškumą. Atmintis kaip vaizdus formuojantis ir nulemiantis veiksnys man tapo svarbi apie 2009-uosius metus ir nuo to laiko įsitvirtino kaip pagrindinė tema, kurią nuosekliai plėtoju jau dešimtį metų, kurdama pikselinius reljefus, paremtus trumpalaike vizualiąja atmintimi, architektūros formų fiksavimu ir perteikimu nenaudojant fotografijos ar paruošiamojo piešinio bei eskizo. Ši atminties funkcija paremta darbų grupė taip pat glaudžiai siejasi su skaitmeninimo, digitalizavimo procesais, virtualios erdvės įsivyravimu šiuolaikinės visuomenės sąmonėje.

Man svarbu legitimuoti, įtvirtinti matytas, atpažintas arba nesąmoningai įsimintas aplinkos formas bei parodyti jų fragmentišką, efemerišką, tirpstančią, subyrančią, vientisumo neturinčią prigimtį. Tai susiję ir su mano utopiniu noru atsiminti praeitį, kurią kadais suvokiau kaip vientisą, beribę ir neskaidomą, kaip erdvės bei laiko junginį. Mano motyvais gali tapti tiek miesto erdvės šviesa, tiek kelionių metu užsifiksuojantys įspūdžiai, tiek erdvės kitimas (statybos, pastatų griovimas, magistralių, kelių tiesimas, peizažo transformacija).

Menininkės darbus įsigyję:

MO muziejus; Šrambergo miesto muziejus; privačios meno kolekcijos Vokietijoje; pro arte Ulmo meno fondas (pro arte ulmer kunststiftung); BMW Group kolekcija; Bavarijos Meno Fondas (Bayerische Staatsgemälde Sammlung); Vilniaus Universiteto Kauno Fakultetas, vidinio kiemo betoninės skulptūros “Palikimas”; Neuburgo prie Dunojaus miestas (skulptūra “big apple” viešojoje erdvėje).

Daugiau

Menininkę pristato LDS galerija “Meno parkas”.

www.patricija-gilyte.net